Een schilder zag schildklier symptomen in Mona Lisa

Een schilder zag schildklier symptomen in Mona Lisa

Een schilder zag schildklier symptomen in Mona Lisa.  Een cardioloog zag tekenen van schildklierziekte in een van ’s werelds beroemdste schilderijen. Toen hij in de rij stond om Mona Lisa te zien, stelde hij een diagnose die hem is bijgebleven.  De Struma  die ze heeft is een indicatie van ernstige hypothyreoïdie. Het kan veroorzaakt zijn door de ziekte van Graves of Hashimoto’s thyroiditis, maar het kan ook iets anders zijn.

Onderactieve schildklier

De onderactieve schildklier, of hypothyreoïdie, is een veel voorkomende aandoening die de gemiddelde persoon treft. Het gebeurt wanneer de schildklier te weinig hormoon produceert, wat de hartslag en de lichaamstemperatuur en het metabolisme verstoort. Symptomen zijn gewichtstoename, vermoeidheid en gevoeligheid voor kou. De standaardbehandeling bestaat uit het innemen van een synthetisch hormoon om de hormoonspiegel weer in balans te brengen. Ook wordt het dieet aangepast om de jodiuminname te verhogen of hormoonremmende voedingsmiddelen zoals kool en broccoli te vermijden. De schildklier is een complex orgaan dat zorgvuldige aandacht vereist, dus een klein foutje kan leiden tot grote symptomen.

Overactieve schildklier

Je schildklier is verantwoordelijk voor de productie van hormonen die de snelheid van je stofwisseling regelen. Als je schildklier niet goed werkt, kun je allerlei symptomen krijgen. Enkele daarvan zijn gewichtstoename, vermoeidheid, koude handen en voeten, onregelmatige hartslag of een versnelde stofwisseling. Een overactieve schildklier, ook wel hyperthyreoïdie genoemd, is een veel voorkomende aandoening die deze symptomen kan veroorzaken. Het wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte zoals de ziekte van Graves, en kan leiden tot een overproductie van de hormonen die je schildklier produceert. Je kunt op elke leeftijd een overactieve schildklier hebben, maar het komt vooral voor bij vrouwen in de menopauze.

Als u een van deze symptomen ervaart, vraag uw arts dan om een schildkliertest om vast te stellen wat er mis is met u! Dr. Nangrani zal u helpen een programma te ontwikkelen om uw gezondheid te herstellen en uw hormonen in balans te brengen.

Kropgezwel

Een struma is een vergroting van de schildklier. De schildklier scheidt hormonen af, die veel andere organen in je lichaam beïnvloeden. Zonder de juiste hoeveelheid schildklierhormonen werkt je lichaam minder goed. U kunt last krijgen van gewichtsverlies, een verhoogde hartslag en minder energie.

De term “struma” komt van het Latijnse woord struma, wat vergroting betekent. Het wordt meestal veroorzaakt door een structureel probleem met de schildklier, die goed- of kwaadaardig kan zijn.

Uw arts zal een grondig onderzoek doen om de oorzaak van uw klachten vast te stellen. Dit omvat een CT-scan en een echografie van uw schildklier, waarmee de omvang van de zwelling en eventuele knobbels kunnen worden vastgesteld. Als de knobbeltjes kwaadaardig zijn, moeten ze operatief worden verwijderd.

U moet ook een bloedtest ondergaan voor TSH, een belangrijk schildklierhormoon. Het TSH-niveau kan fluctueren, dus het is van cruciaal belang om deze test regelmatig te laten doen om ervoor te zorgen dat uw schildklierfunctie normaal blijft.

Schildklierproblemen kunnen ook uw menstruatiecyclus beïnvloeden en kunnen de reden zijn dat u zich warm of beverig voelt. Uw arts kan u helpen begrijpen wat er aan de hand is met uw menstruatiecyclus en u een behandelplan geven om uw symptomen te beheersen.

Een ander symptoom van schildklierziekte dat u kunt opmerken is een gelige tint van uw huid. Dit heet xanthelasma en kan worden veroorzaakt door een tekort aan het schildklierhormoon T4. Als u deze aandoening heeft, kan uw arts u een supplement voorschrijven dat het probleem corrigeert.

Hetzelfde gebeurt als je een onderactieve schildklier hebt, of hypothyreoïdie. Bij een tekort aan schildklierhormonen kan het lichaam geen bètacaroteen omzetten in vitamine A, waardoor de huid een gelige tint krijgt.

Na verloop van tijd kan dit ook leiden tot een ophoping van vet en cholesterol in het vetweefsel. Dit kan een gezwollen gezicht en hals veroorzaken. In sommige gevallen kan deze zwelling zo ernstig zijn dat ze de hele voorkant van de hals en de borst bedekt. Als dit gebeurt, kunt u moeilijk slikken en ademen.

Over de auteur

Tom Cosyns Seobureau.be administrator