Er zijn drie basistypen brandblusser

Er zijn drie basistypen brandblusser

Brandblussers zijn een essentieel onderdeel van elk huis of bedrijf. Deze apparaten zijn essentieel om mensen en eigendommen veilig te houden tegen het gevaar van branden. Brandblussers zijn een gemeenschappelijk zicht in huizen en bedrijven, met veel mensen met meerdere eenheden bij de hand voor gebruik in geval van noodsituaties. Niet alle vuren zijn echter hetzelfde. Een blusser die niet geschikt is voor het soort vuur of niet aan het juiste gebruik is gebracht, kan daadwerkelijk meer kwaad dan goed doen en er nogels erger maken.

Er zijn drie basistypen brandblusser

Er zijn drie basistypen brandblussers beschikbaar voor aankoop: kooldioxide, water en zuurstof. Deze kunnen afzonderlijk of als onderdeel van een bundel worden gekocht, die meestal minder kosten dan het kopen van elk artikel. Deze in een bundel kopen is meestal goedkoper omdat het op de verzend- en afhandelingskosten bespaart, maar zorg ervoor dat u de beschrijving en instructies zorgvuldig leest voordat u koopt. Bepaalde brandblussers, zoals sommigen die chloor bevatten, zijn gevaarlijk, indien verkeerd gebruikt. Lees altijd de productbeschrijving en volg de instructies om serieuze of dodelijke gevolgen te voorkomen.

Alle brandblussers moeten een strenge tests ondergaan voordat ze passend worden voor verkoop of gebruik. Dit omvat alles, van temperatuurbehoud tot hun chemische make-up. Terwijl de meeste brandblussers rigoureuze testen hebben ondergaan, hebben niet alles. Controleer altijd de specificaties op het etiket van een brandblusser die u overweegt en voer uw eigen brandblussers inspectie en tests uit om te zorgen dat het voldoet aan de normen die u hebt uiteengezet.

Juist gebruik is het meest cruciale aspect van het gebruik van elk soort brandblusser, en het is ook een van de meest over het hoofd gezien onderdelen. Onderschat nooit de kracht van een van deze apparaten. Ze kunnen tenslotte stoppen met vuren met slechts een paar seconden van toepassing, dus het is belangrijk om hun capaciteiten niet te overschatten. Nadat je je bewust bent geweest van hun potentiële bruikbaarheid in het bestrijden van een vuur, oefen dan altijd de juiste veiligheidstechnieken met je brandblussers. Brandblussers zijn immers geen speelgoed – ze zijn hulpmiddelen die zijn ontworpen om levens te redden.

Er zijn verschillende klassen brandblussers, uit de kleine, pompstijl-eenheden die in vele huizen zijn gevonden aan de grote brandblussers van tijdschriften die door brandweerkamers worden gebruikt. Elke klas heeft zijn eigen praktische toepassing, dus het is belangrijk om te weten welk type blusser geschikt is voor de baan. Over het algemeen zijn de kleinste beschikbare brandblussers geschikt voor brandende materialen zoals papier en tapijten. Magazine-stijl brandblussers, aan de andere kant, kunnen het best worden gebruikt om vlammen uit elektrische bronnen te smoren, zoals netsnoeren en kabels. Terwijl het tijdschrift-stijlblusser vrij groot is, is het ook de breedste, waardoor het gemakkelijk is om te passen op plaatsen waar conventionele brandblussers moeilijk te bereiken zijn.

Verschillende soorten brandblussers zijn beschikbaar voor verschillende doeleinden. Er zijn bijvoorbeeld elektrische brandenblussers die kunnen worden gebruikt om een klein elektrisch vuur te smoren terwijl de benzinebranden in omvang en stoom stijgen. Chemische brandenblussers zijn handig voor vetbranden, houtbranden, metaalbranden en brandbare vaste stoffen. Box-blusapparatuur die biologische branden uitbrengt, zoals die optreden in laboratoria of het huis. En branddekens zijn handig voor het afdekken van open vlammen in gevallen waarin men niet anders een vlammend voorwerp kan bereiken.

Fabrikant van brandblussers biedt zeer waarschijnlijk informatie over het type vuur dat het meest effectief is voor vechten. Sommige merken raden ook sprinklers en slangen aan, dus het is een goed idee om een fabrikant te vragen wat ze aanbevelen. Bekijk ook de beoordelingen van de National Fire Protection Association (NFPA). Ratings kunnen variëren van een door F, die de grootte en de kracht van de brandblusser aangeven. Als u een multifunctioneel product wilt, gaat u voor één met een M-classificatie.

Je moet ook zeker zijn dat je brandblussers opgeladen en klaar voor gebruik kunt houden. Controleer de vervaldata regelmatig op uw producten en vervang ze indien nodig. Blessures kunnen optreden tegen het gebrek aan zuurstof in een besloten ruimte, dus wees altijd klaar om met een brand om te gaan. Zelfs als een klein vuur gemakkelijk uit te zetten lijkt, betekent dit niet altijd dat het zal. Neem de tijd om te lezen over de vele verschillende soorten branden en welke specifieke brandblussers het beste zijn om elke soort te bestrijden.

Over de auteur

Tom Cosyns Seobureau.be administrator