Leer hoe je  pleister moet aanbrengen

Leer hoe je  pleister moet aanbrengen

Pleisterwerk, het is een vaardigheid, een bloedige arm-pijn en iets dat honderden, zo niet duizenden kost! Geld dat we niet allemaal hebben, toch! Nou, ik weet dat ik het niet heb! Toen we vijf jaar geleden met de renovatie van dit huis begonnen, deden we er alles aan om niet te hoeven pleisteren. Ik leerde hoe ik muren zo goed kon oplappen en repareren dat ze niet gepleisterd hoefden te worden. Maar weet je wat? Het was vies werk. Zo veel stof en zo veel schuren. Lees onze afbraakwerken en renovatie tips

Leer hoe je  pleister moet aanbrengen – Een complete beginnershandleiding!

Onze keuken renovatie was zo’n grote klus, dat we niet zomaar de muren konden lappen. Er ontbraken grote stukken pleisterwerk en lapwerk zou net een stap te ver zijn. Dus leerden we stucen. OK, ik zeg ‘wij’, maar het was Grant die leerde stukadoren. Hij volgde een doe-het-zelf pleister cursus (totale kosten £250) en pleisterde de keuken, de eetkamer en de serre. En weet je wat? Nadat hij een ritme had gekregen en een beetje had geoefend, kun je echt niet zien dat het op de doe-het-zelf manier is gedaan.

Dus, misschien wil je een hoop besparen en ook je eigen doe-het-zelf pleisterwerk doen? Ik ga alles wat hij heeft geleerd en alles wat wij weten met jullie delen, zodat jullie zelf ook aan de slag kunnen met DIY pleisterwerk!

Een doe-het-zelvers gids voor pleisterwerk

Als je dit leest, wil je waarschijnlijk weten of je wel of niet zelf aan de slag kunt met pleisterwerk en hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Pleisterwerk is zeker een vaardigheid, dus je moet dat begrijpen voordat je begint. Elke vaardigheid kan worden aangeleerd, maar het kost wat tijd en oefening.

Dit betekent dat je misschien moet accepteren dat je pleisterwerk niet hetzelfde zal zijn als het werk van een professional die al 30 jaar in het vak zit. U kunt echter beginnen met een kleine ruimte, uw kennis opbouwen, oefenen – en het mooie van stukadoren – u kunt er altijd overheen als het niet helemaal volgens plan gaat!

Met een beetje tijd, leren en zorgvuldig werken, kun je pleisterwerk helemaal aanpakken door middel van DIY! Je moet gewoon de moeite doen om te leren hoe. Dus, ik ga je stap-voor-stap alles vertellen wat we weten om je op weg te helpen bij je eerste keer.

Hoe meng je gips

Laten we bij het begin beginnen, zullen we? Je kunt geen cake glazuren als je mix van glazuur helemaal verkeerd is. Te klonterig, te dik, het gaat niet gebeuren. Je kunt ook geen muur bepleisteren als je het niet goed kan mengen. Het is de eerste stap naar een succesvolle pleister klus.

Allereerst heb je een spatel nodig die je met je boormachine kunt gebruiken om het pleister te mengen (of je kunt een elektrische mixer gebruiken als je die hebt) en je hebt ook twee emmers van behoorlijke grootte nodig. Je kunt hiervoor goede pleister emmers kopen, die wij hebben en ik waarschijnlijk zou aanraden – wij hebben deze.

Er zijn veel verschillende soorten gips, maar meestal wordt multi-finish het meest gebruikt. Giet wat gips in een van uw emmers en langzaam toe te voegen water, beginnen te mengen op gemiddelde snelheid met uw peddel en boor.

Blijf water toevoegen tot de consistentie romig is en u pieken in uw pleister moet kunnen achterlaten. Zorg er altijd voor dat de hoeken van je emmer ook volledig gemengd zijn en dat er geen droge plekken zijn. Wij gebruiken altijd een emmer troffel om met de hand in de hoeken te mengen om dit te controleren!

Pleister mengen met een boor en peddel
romige gips consistentie
romige gips consistentie die pieken achterlaat
Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je elke keer maar een kleine hoeveelheid gips mengt. Pleister gaat vrij snel weg, dus je zult uiteindelijk veel weggooien of het proberen te gebruiken en er spijt van krijgen, want als het eenmaal hard is geworden, zal het helemaal niet meer goed op de muur gaan.

Vul de tweede emmer met water en spoel de mixerspatel volledig af door hem in het water te steken en op hoge snelheid te gebruiken. Het is belangrijk om je gereedschap schoon te houden, want je wilt niet dat er later opgedroogde gipsschilfers in je volgende partij gips terechtkomen. U kunt ook een natte verfkwast gebruiken om uw mixer schoon te borstelen.

Hoe moet ik een muur PVA-en voordat ik ga pleisteren?

U hoeft alleen PVA te gebruiken als u pleistert over een muur met bestaand pleisterwerk, of als het een oppervlak is met een lage zuiging, zoals een glanzend geverfd oppervlak. U hoeft geen PVA te gebruiken als u direct op ruwe gipsplaat pleistert.

Meng een oplossing van PVA en water in een verhouding van 3:1 en schilder dit rechtstreeks op de muur. De oplossing helpt de muur te verzegelen en creëert een “sleutel”, waardoor de zuiging wordt verbeterd zodat uw pleister beter hecht. U moet de hele muur bedekken en zodra het plakkerig begint aan te voelen, begint u met pleisteren.

U kunt ook speciale grit-achtige primers kopen die een betere prestatie leveren en ze zijn ook gekleurd, zodat u er zeker van kunt zijn dat u geen sectie ongecoat hebt gelaten.

Kanttekening – Of je nu PVA moet gebruiken of niet, het is belangrijk dat je muur stofvrij is voordat je begint met bepleisteren, anders wordt het een nachtmerrie om het te laten plakken!

 

Over de auteur

Tom Cosyns Seobureau.be administrator